Ciasto jogurtowe z budyniem i jabłkami

Puszyste, delikatne, jogurtowe? taaak to na pewno jest to ciasto, tanie jeżeli chodzi o składniki, szybkie w wykonaniu, a jakie puszyste :)
Sukces ciasta tez tkwi w składnikach :) Chodzi mi o dobrą jakość mąki i jaj.
U mnie jaja wiejskie, z pewnego źródła, a mąka pszenna pół na pół mniej więcej daje szymanowskiej i mąki basi poznańskiej.
Ciasto piecze się 45 minut, wykonanie zajmuje z 15 i my do kawy jemy jeszcze ciepłe .Polecam.




-4 jajka wiejskie
-1 budyń śmietankowy
-450 gram mąki
-1 jabłko duże lub 2 mniejsze
-320 gram cukru
-300 ml jogurtu
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier waniliowy-łyżka
-3/4 szklanki oleju
-1/2 litra mleka do przygotowania budyniu

Budyń gotuję na pół litra mleka, słodzę tak jak w przepisie na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia.
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę ( w wielu przepisach określane jest to jako miksowanie przez 10 minut i tego się trzymam ;) )

Jabłko obieram i likwiduję gniazda nasienne, kroję w grubą kostkę.

Pod koniec ubijania jaj, zmniejszam obroty i stopniowo dodaję jogurt, a następnie olej. Mikser odkładamy i wyżką wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (ważny też moment, aby przesiać) i dokładnie wymieszać.

Na papier do pieczenia i standardową wielkość blaszki ok 26x33 cm wylewam ciasto, wyrównuję, na to robię kratkę z budyniu za pomocą rękawa cukierniczego, lub tak jak u mnie lejka, pomiędzy powstałą kratkę kładę kawałki jabłek/ Piec w 200 C przez 45 minut












A tu dla porównania po lewej ciasto 4 jajka wiejskie, po prawej 2 wiejskie a 2 sklepowe, bo skończyły się :) więc sami widzicie różnicę :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX