Kugiel - babka ziemniaczana

Mieszkam na kresach wschodnich, tutaj to daaawne danie jest bardzo sławne i od zawsze je uwielbiałam :) Pyszne jest świeże, na obiad prosto z  piekarnika,a le uwielbiamy też na kolację, pokrojone w kostkę i przysmażone na patelni, na kolację często podajemy z ketchupem, a w formie obiadowej z sosem, dzisiaj z sosem Klik Polecam wypróbować.



-3 kg ziemniaków
-2 jajka
-400 gram wędliny ( najlepiej boczek itp )
-4 łyżki mąki
-cebula
-majeranek
-sól, pieprz

Ziemniaki obrać i umyć, zetrzeć  na tartce do ziemniaków, w moim przypadku zmiksowanie w robocie kuchennym, cebulę i wędlinę usmażyć na patelni na oleju.

Jeżeli odmiana ziemniaków jest wodnista można dodać mąki, ciasto musi mieć dosyć luźną konsystencję,żeby nie było zbite.


Do masy ziemniaczanej wbić jajka, przyprawy i dodać, łącznie z tłuszczem wędlinę z cebulą , przyprawy i mąkę.

Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, wyrównać górę :)



Piec w 180 C  1h i 10 minut :)



Można zrobić też wersję z samą cebulą, bez wędliny :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX