Obłędna, warzywna, pożywna, no wiele można tu wymieniać, rozgrzewająca, smaczna:) Syn nasz też polubił. Fajna opcja, często wykorzystuję jak mi poprzedniego dnia została kasza gryczana z obiadu,żeby się nie zmarnowała. Kasze można dodać na 2 sposoby, albo surową, suchą do gotującej się zupy, albo na sam koniec już ugotowaną jak ja :) Jako rozszerzenie opcji dodałam kawałeczek podsmażonej wędzonki, dała też rewelacyjny posmak, ale nie jest to konieczne.

-1 litr bulionu
-5 ziemniaków
-2 marchewki
-1 pietruszka
-kawałeczek selera
-1 średnia cebula
-100 gram wędzonki
-1/2 szklanki suszu warzywnego
-100 gram kaszy gryczanej
-sól, pieprz
-susz natki pietruszki, majeranku
-3 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczka czosnku granulowanego

Do bulionu wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, następnie drobno pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i susz warzywny. Cebulkę i wędzonkę drobno siekamy, obsmażamy na oleju i wrzucamy do zupy, na koniec jak już warzywa prawie miękkie wrzucamy kaszę gryczaną ugotowaną i przyprawy, gotujemy do miękkości.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX