Ogórki curry na zimę

Moje ulubione :) W poprzednią zimę jedliśmy takie ogórki i w tą również, właściwie to zrobiliśmy tylko te, ale zaznaczam,że są dla fanów słodkich smaków, nie czuć w nich octu, są słodkie, chrupiące i mają fajny aromat curry i selera :) W przepisie jest plaster cebuli , ja robiłam bez, ze względu czasowych,ze miałam do przerobienia 20 kg ogórków i nie chciałam sobie więcej pracy dawać :)

-1 litr wody
-1,5 szkl octu
-1,5 łyżki soli
-3 szkl cukru
-1 przyprawa curry 20 g
-liście selera
-cebula
-gorczyca

Ogórki pokroić i włożyć do słoików, do każdego włożyć liść selera, plaster cebuli i kilka ziarenek gorczycy.Zalać słoik zalewą i wekować na wolnym ogniu, aby zrobiły się żółte, ale nie pomarszczyły się .


Zostawiamy do ostudzenia, warto co jakiś czas jeszcze przemieszać, bo przyprawa osiada na dnie


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX