Paprykowy omlet z mąką gryczaną

Pokochałam mąkę gryczana do omletów i placków :) Nadaje im takie uczucie delikatności. Moja szafka z mąką coraz bardziej się zapełnia :)

Omlet z cyklu na szybko, na pożywne śniadanie, nie potrzeba dużo składników, smak mąki gryczanej i smażonej papryki wspaniale rekompensuje niezbyt wyszukaną ilość składników.


-2 wiejskie jajka
-2 małe papryczki
-1/2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki gryczanej
-100 gram szynki
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczki majeranku
-2 ząbki czosnku
-łyżka oleju sezamowego (może być inny)
-1 mała cebulka
-sól, pieprz

Mąkę, jajka, mleko i przyprawy roztrzepać trzepaczką. w zależności od wielkości jajek podsypać więcej mąki (lepsze gęściejsze ciasto ) Na patelni rozgrzać olej , wrzucić posiekaną w piórka cebulkę, pokrojoną w drobniutką kostkę szynkę i posiekany czosnek, podsmażamy, pilnując,żeby nie przypalił się czosnek, dodajemy paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki i smażymy -ja na oleju sezamowym.


Cała zawartość patelni wrzucamy do masy i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wylewamy masę formując placki, delikatnie obsmażamy z obu stron i jemy gorące.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX