Pasztet z pestek dyni i słonecznika
Zdrowe jedzenie, smaczne, inne :) Może z warzywnych pasztetów nie zajmuje jednych z pierwszych miejsc, ale pewnie tez dlatego,ze mało przyprawiłam, no i konsystencja pestek nawet po zmieleniu jest wyczuwalna , co przy pasztecie np. z soi tworzy jest innym tematem :) Warto od czasu do czasu taka dawkę zdrową sobie tez upiec :)
-po 1 i 1/2 szkl pestek dyni i słonecznika
-5 ząbków czosnku
-1 czerwona papryka
-bułka żytnia
-2 łyżki mąki z cieciorki
-3 łyżki koperku
-1 duża cebula
-1/2 szkl bułki tartej
-odrobina oleju
Pestki dokładnie zmielić i zalać 2 szklankami gorącej wody. Cebulę posiekać, paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, obrac czosnek, bułkę namoczyć w wodzie, a następnie docisnąć mocno. wszystkie składniki dodac do pestek.zmiksować. Masę przełożyć do keksówki, u mnie silikonowy kwadrat 25x25, jak inna forma, nie z silikonu, to nasmarować olejem. Piec 45-50 minut w 180 C
-po 1 i 1/2 szkl pestek dyni i słonecznika
-5 ząbków czosnku
-1 czerwona papryka
-bułka żytnia
-2 łyżki mąki z cieciorki
-3 łyżki koperku
-1 duża cebula
-1/2 szkl bułki tartej
-odrobina oleju
Pestki dokładnie zmielić i zalać 2 szklankami gorącej wody. Cebulę posiekać, paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, obrac czosnek, bułkę namoczyć w wodzie, a następnie docisnąć mocno. wszystkie składniki dodac do pestek.zmiksować. Masę przełożyć do keksówki, u mnie silikonowy kwadrat 25x25, jak inna forma, nie z silikonu, to nasmarować olejem. Piec 45-50 minut w 180 C
Komentarze
Prześlij komentarz