Piersi kurze przykryte kołderką ze szpinaku, suszonych pomidorów i sera :)

Obłęd.szpinakowy obłęd, a pod nim pyszne, soczyste, kruchutkie mięsko. da odgrzać się, pokroiliśmy w paski i na patelnię :) Mięso można kroić widelcem, wytapia sie tez pyszny sos.
Bardzo pyszne danie, i obiadowe i na kolację , jeszcze będziemy robić :)



-4 pojedyncze piersi z kurczaka  ( tu ilość wg. siebie, może być mniejsza )
-400 gram szpinaku świeżego
-8 sztuk suszonych pomidorków (1/2 słoika)
-25 dag sera żółtego
-200 ml śmietany 30%
-5 ząbków czosnku, jak duże to mniej
-łyżeczka ziół prowansalskich
-kurkuma, sól, pieprz


Piersi oczyścić , porozcinać na filety, tzn. na takie mniejsze części, najlepiej z jednej piersi ok 4 małych filecików , można ciąć tak pod skos pierś i delikatnie rozbić, przyprawić z dwóch stron kurkumą, solą i pieprzem, obsmażyć . Poukładać warstwę z piersi w naczyniu. Na głębokiej patelni  na maśle poddusić umyty i osuszony szpinak, dodać, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dusić do miękkości kilka minut, a następnie wlać śmietanę, chwilkę poddusić i wykładać masę szpinakową na podsmażone filety do naczynia, przykryć folią aluminiową i piec ok 30 min w 180 C, następnie zdjąć folię i posypać  serem na grubych oczkach startym i zapiec do rozpuszczenia.







A tu w trakcie podgrzewania na drugi dzień na kolację :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX