Placki ziemniaczane

Od dzisiaj pojawi się więcej dań z ziemniaków, my uwielbiamy, ale jest jeszcze jeden powód, dostaliśmy od znajomego worek "swoich" ziemniaków, i to jedliśmy coś na szybko, to pojechaliśmy na ponad tygodniowy urlop nad morze i ziemniaki stały, zaczełam się o nie martwić, szkoda by było je wyrzucić, a trochę oszczędności po wczasach na pewno się przyda :)

Placki ziemniaczane, w naszym regionie jada się również z cukrem posypane, ja tej formy nie lubię, wolę zjeść je na sucho :)

Na urlopie mieliśmy okazję spróbować placków ziemniaczanych i to był jakiś koszmar, masa musiała być dużo wcześniej przygotowywana, full mąki,chyba żeby więcej było !?. ZBite, tłuste deseczki :)

I jak dla mnie ciężko podać idealny przepis na placki, gdyż nie mam (ale mam plan zgłębić tą wiedzę w bliskiej przyszłości) wiedzy dotyczącej odmian ziemniaków, jest jeszcze jeden element,czyli pora roku, w której przygotowujemy placki, inne wyjdą z młodych ziemniaków, a inne w środku zimy :)

Ważne aby nie dodać zbyt dużo mąki,żeby nie były zbite



-1 kg ziemniaków
-1 jajko
-2 łyżki mąki
-sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce ( ja z braku czasu wrzucam do robota kuchennego), jeżeli mają dużo wody, to delikatnie odsączyć, dodać jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać.
Masa nie może być zbyt wodnista, jeżeli odmiana ziemniaków jest mniej mączna, to trzeba zwiększyć ilość mąki o łyżkę czy dwie.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje masy i formować okrągłe placuszki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX