Placuszki szpinakowe

Placuszki powstały na śniadanie dla mojego Roczniaka :) Wyszło dość dużo i najedliśmy się w 3kę :) Polecam, Kuba zjadł całe 2! Fajne w rączkę :) Ja dałam z odrobiną sosu jogurt grecki i łyżeczka sosu pomidorowego domowej roboty :)

-250 g szpinaku
-1/4 cebuli
-1 jajko
-4 łyżki mąki gryczanej
-1 łyżka oliwy
-odrobina soku z cytryny
-4 łyżki mleka ( najlepiej roślinne, ciekawe jakby wyszły z wodą?)

Cebulkę drobniutko posiekać i zeszklić. Szpinak rozmrozić z woda na patelni, przyprawić, sól różowa, pieprz, czosnek granulowany, łyżka jogurtu, odparować wodę. Wszystkie składniki łącznie ze szpinakiem i cebulką połączyć na gładką masę, dodać mleko dla rozcieńczenia masy, mleko dodawać stopniowo, w zależności tez jak odparujemy szpinak, masa wychodzi dosyć gęsta. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu i skropić cytrynką. Wylewał łyżką na patelnię i formować placuszki, smażyć krótko z obu stron :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX