Sos paprykowo- czosnkowy

Pyyyyszszny :) I pasuje do wielu dań, my dzisiaj polewaliśmy babkę ziemniaczaną ( przepis w następnym poście) , ale bardzo nam smakuje z kaszą gryczaną  :) Szybki w przygotowaniu, ładnie wygląda, i bardzo aromatyczny :)


-3 ząbki czosnku
-1 mała cebulka
-2 małe papryki lub jedna średnia ( ja miałam takie jak pół dłoni, wiec dałam dwie)
-200 gram wędliny
-łyżka suszu warzywnego
-łyżeczka majeranku
-łyżeczka zielonej pietruszki
-sól, pieprz
-1/3 szklanki śmietanki ( ja dałam 30%, ale może być też jogurt)
-1 łyżka mąki
-1 litr bulionu warzywnego
-1/2 łyżki masła
-łyżka oleju

Bulion zagotowujemy w małym garnku razem z suszem warzywnym. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę wędlinę, cebulkę w piórka i czosnek w plasterki, dodaję zioła, i smażymy :) 

Wrzucamy pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę i smażymy.
Wrzucamy wszystko do garnka z bulionem, łącznie z aromatycznym olejem z patelni :)

W kubeczku w odrobinie bulionu rozrabiamy mąkę i śmietanę i wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i zagotowujemy :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX