3 bit Najlepszy
Najlepsze ciasto jakie jadłam, i w ogólnej kategorii i 3bitów :) Wychodzi wszystko tak jak być powinno i budyń, i niesłodzona śmietana i łatwy stopień wykonania. Przepis podpatrzony od Domowych Wypieków, i to mój faworyt, jest idealne.
Składniki:
Budyń:
Składniki:
-1 puszka masy krówkowej
-ok 500 gram herbatników
-450 g śmietany 30%
-2 śmietan fixy
-3/4 czekolady mlecznej
Budyń:
-500 ml mleka
-2/3 szkl cukru
-2 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
Warstwy: (od dołu)
Herbatniki
Masa Krówkowa
Herbatniki
Budyń
Herbatniki
Masa śmietanowa
Czekolada
Puszkę z masą krówkową wstawić do gorącej wody na pare minut, masa stanie się bardziej plastyczna.
1)Blaszkę u mnie 25/32 cm wyłożyć folią spożywczą a następnie pierwszą warstwą herbatników.
2)Na herbatniki wyłożyć masę krówkową w całości
3) Następnie kolejna warstwa herbatników
4)Przygotowac budyń:
Odmierzyć 500ml mleka i odlać 1,5 szkl do garnka i zagotować z cukrem. W miseczce przygotowujemy pozostałe mleko, dodajemy mąki i żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.
Jak mleko zaczyna się gotować, wlewamy mase z mąkami i energicznie mieszamy. Ja mąkę z mlekiem łączę za pomocą trzepaczki i wlewając do mleka też, unikam w ten sposób tworzenia się grudek, gdy masa zaczyna gęstnieć na koniec wymieniam szybko na łyżkę i mieszam az na powierzni będą pojawiać się burchle.
Budyń odstawić do ostygnięcia, żeby połączyć go z masłem,żeby masa się nie zsiadła składniki muszą być w tej samej temperaturze. Studząc budyń garnek należy przykryć folią aluminiową, co spowoduje,ze nie zrobi się na powierzchni tzw "kożuch" i budyń się lepiej rozprowadzi z masłem
Po wystudzeniu łączymy masło z budyniem miksując do połączenia.Budyń dodawać stopniowo i miksować. Początkowo masa może wyglądać jakby się zważyła, ale nadal należy energicznie miksować, stanie się gładka i zaplatać na szpatułki miksera, ale należy kilkakrotnie ja zdjąć i dalej miksować aby masa była gładka.
Wyłożyć na warstwę herbatników
5)Zimną śmietanę 30% ubijamy mikserem , gdy już będzie "się ścinać" dodać śmietanfixy i chwilkę miksować. Śmietana musi być sztywna.
Wyłożyć na herbatniki
Na całość zetrzeć czekoladę na małych oczkach.
Przykryć dobrze folią spożywczą, gdyż po wstawieniu do lodówki ciasto lubi przechodzić innymi zapachami, wiec trzeba je dobrze zabezpieczyć. Ciasto pozostawić na 12 h do przegryzienia.
Komentarze
Prześlij komentarz