Gołąbki
Smak dzieciństwa, gołąbki to zdecydowanie moja miłość, unikane często, ale jak dobrze się zorganizuje nie jest uciążliwe ich zrobienie :)
Składniki:
-Główka białej kapusty
-1 kg mięsa- u mnie tym razem karkówka
-3 torebki ryżu, u mnie dużo bo lubimy, można zmniejszyć
-passata pomidorowa
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-zioła ulubione
-papryka czerwona w proszku
-vegeta włąsnej produkcji
-czosnek granulowany
-2 jajka
-2 duże cebule
-2 ząbki czosnku
-1 marchewka
-1 korzeń pietruszki
-1 cebula
Potrzebny nam duży garnet, taki,zeby pomieścił cała główke kapusty. Kapuste wybieram raczej płaską, najlepiej,jaknajmniej zbitą.
Wycinam z niej ostrym nożem głąb, środkową część łącząćą wszystkie liscie, ważne żeby zrobić to na tyle głęboko,zeby te liście były porozdzielane
Kapuste wkłądam do garnka, i zalewam wrzątkiem i gotuje, po 5-10 minutach za pomocą 2 widelców przekręcam ja ostrożnie w garnku,zeby sparzyła się też od góry i wtedy zaczną odchodzić już liście, widelec wbijam w najtwardsze włókno na dole i delikatnie zdejmuje z kapuaty, odkładam do garnka i przykrywam przykrywką, i tak po kolei pogotowując cały czas, ew ponownie zalać wrzątkiem. Czasami jak twarda kapusta to jeszcze na chwile poszczególne liscie wrzucam do tej wody i chwile parze.
Nastęnie na ściereczce ścinam włókna grube na każdym liściu, oby nie przeciąć do końca ,żeby nie wypadał później farsz.
Wode wylewam, gdyż w niej znajdują się wszystkie puszące i wzdymające substancje :)
FARSZ:
Ryż gotuje i studze.
cebule kroje drobno, sole i podsmażam na oleju. przeciskam przed praske jeden ząbek czosnku.
Dodaje do zmielonego mięsa jak przestygnie, dodaje przyprawy, ugotowny ryż i jajka, wyrabiam.
na desce rozkładam po kolei liście i na środku każdego układam łyżkę, lub więcej farszu i zawijam, najpierw dół, aby przykryć farsz, a następnie zawijam boki i reszte co zostało kapusty z góry.
Na dnie garnka układam liście, które nie wykorzystałam do zawijania, żeby gołąbki się nie przypaliły. Na kapuście układam kolejno gołąbki. ok 2 warstw. Lepiej rozłożyć na 2 garnki, bo pójda do góry po zalaniu wodą i będą kipieć.
Gołąbki zalewam wrzątkiem i gotuje do miękkości.
Do garnka wrzucam 1 pokrojoną ccebulę, 1 marchewkę pokrojoną w palstry grubsze i 1 pietruszkę, i zalewam wrzątkiem,chwile gotuje dodaje passate pomidorową i koncentrat, przyprawiam papryką, czosnkiem, ziołami i gotuje do miękkości, Wszytsko miksuje. czasami jak mam ugotowany ryż to wrzucam 1/2 torebki i razem miksuje,zeby zagęścić lub mąką :)
Gołąbki układam w dużm naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem i odstawiam na następny dzień, bo zawsze tak jemy, smakują nam najbardziej.
Składniki:
-Główka białej kapusty
-1 kg mięsa- u mnie tym razem karkówka
-3 torebki ryżu, u mnie dużo bo lubimy, można zmniejszyć
-passata pomidorowa
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-zioła ulubione
-papryka czerwona w proszku
-vegeta włąsnej produkcji
-czosnek granulowany
-2 jajka
-2 duże cebule
-2 ząbki czosnku
-1 marchewka
-1 korzeń pietruszki
-1 cebula
Potrzebny nam duży garnet, taki,zeby pomieścił cała główke kapusty. Kapuste wybieram raczej płaską, najlepiej,jaknajmniej zbitą.
Wycinam z niej ostrym nożem głąb, środkową część łącząćą wszystkie liscie, ważne żeby zrobić to na tyle głęboko,zeby te liście były porozdzielane
Kapuste wkłądam do garnka, i zalewam wrzątkiem i gotuje, po 5-10 minutach za pomocą 2 widelców przekręcam ja ostrożnie w garnku,zeby sparzyła się też od góry i wtedy zaczną odchodzić już liście, widelec wbijam w najtwardsze włókno na dole i delikatnie zdejmuje z kapuaty, odkładam do garnka i przykrywam przykrywką, i tak po kolei pogotowując cały czas, ew ponownie zalać wrzątkiem. Czasami jak twarda kapusta to jeszcze na chwile poszczególne liscie wrzucam do tej wody i chwile parze.
Nastęnie na ściereczce ścinam włókna grube na każdym liściu, oby nie przeciąć do końca ,żeby nie wypadał później farsz.
Wode wylewam, gdyż w niej znajdują się wszystkie puszące i wzdymające substancje :)
FARSZ:
Ryż gotuje i studze.
cebule kroje drobno, sole i podsmażam na oleju. przeciskam przed praske jeden ząbek czosnku.
Dodaje do zmielonego mięsa jak przestygnie, dodaje przyprawy, ugotowny ryż i jajka, wyrabiam.
na desce rozkładam po kolei liście i na środku każdego układam łyżkę, lub więcej farszu i zawijam, najpierw dół, aby przykryć farsz, a następnie zawijam boki i reszte co zostało kapusty z góry.
Na dnie garnka układam liście, które nie wykorzystałam do zawijania, żeby gołąbki się nie przypaliły. Na kapuście układam kolejno gołąbki. ok 2 warstw. Lepiej rozłożyć na 2 garnki, bo pójda do góry po zalaniu wodą i będą kipieć.
Gołąbki zalewam wrzątkiem i gotuje do miękkości.
Do garnka wrzucam 1 pokrojoną ccebulę, 1 marchewkę pokrojoną w palstry grubsze i 1 pietruszkę, i zalewam wrzątkiem,chwile gotuje dodaje passate pomidorową i koncentrat, przyprawiam papryką, czosnkiem, ziołami i gotuje do miękkości, Wszytsko miksuje. czasami jak mam ugotowany ryż to wrzucam 1/2 torebki i razem miksuje,zeby zagęścić lub mąką :)
Gołąbki układam w dużm naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem i odstawiam na następny dzień, bo zawsze tak jemy, smakują nam najbardziej.
Komentarze
Prześlij komentarz