Ziemniaki po chłopsku

Dodatek, bardziej treściwy, np. do jaja na twardo , czy kapusty , iedy już nei używamy dodatu mięsnego przy obiedzie :)
Z kapustą gotowaną z koperkiem smakuje jak typowo chłopskie danie z dawnych czasów :)


Składniki:
-1 kg ziemniaków
- 1 cebula
-200 g boczku
-100 g kiełbasy
-sól, pieprz, czosnek granulowany,
-1 łyżka masła

Ziemniaki gotujemy w całości do miękkości, ja w szybkowarze, od pary ok 12 minut, ziemniaki średniej wielkości. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni, wrzucamy do ziemniaków, na patelnię po boczku wrzucamy cebulę posiekaną w kostkę , przyprawiamy solą. Jak już jest zeszklona dodajemy pieprz i czosnek granulowany i smażymy, można dodac ulubione przyprawy, np. cząber, na koniec wrzucamy łyzkę masła i chwilę smażymy, wrzucamy do ziemniaków i boczku bez tłusczu. Następnie na dany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną kiełbasę i smażymy na chrupiąco, ziemniaki z dodatkami dobrze mieszamy , wrzucamy chrupiącą kiełbase i jeszcze raz mieszamy, podajemy ciepłe z koperkiem.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krupnik THERMOMIX

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX