Chlebowa lazania

Nie ma w domu makaronu, ani kaszy...ziemniaków tez nie ma? chleb jest , tym razem tostowy , może być na obiad, ale to bardzo fajny pomysł tez na kolację. Mój 13 miesięczny synuś zjadł całkiem sporą porcję takiej chlebowej lazanii :) Zapiekanka jest delikatna w smaku, z nutką ziół prowansalskich, jest syta, wiec moze być też na większą liczbę osób, szybko się robi i powstaje z niewielkiej ilości składników. Skąłdniki są "ruchome" , każda warstwa może być inna, to dobry sposób na resztki lodówkowe :)

Na zimno świetne jako kanapka do pracy, ze względu na to,ze taki chleb ciężko przygrzewać, tylko zostaje kuchenka mikrofalowa ;/ to gorące powinno być podane po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno jest równiez pyszne :)


-1,5 opakowania chleba tostowego
-1 szkl śmietany
-1 szkl jogurtu naturalnego
-3 jajka
-2 małe cebulki
-4 ząbki czosnku
-350g wędliny
-350 g sera
-8 pieczarek
-2 pomidory
-oliwki zielone
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie

Sos:
cebulkę i czosnek usmażyć na oleju. jajka, śmietanę i jogurt połączyć, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, i cebulę z czosnkiem i dobrze wymieszać ;0

Blaszkę 28x23 wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć chlebem dno,
wylać 1/3 sosu
na to wędlinę i ser


Wykładamy kolejną warstwę chleba, sos.
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na maśle, przestudzone wyłożyć na sos, następnie szynkę i ser.

Kładziemy kolejną wartswę chleba, przykrywamy sosem, posypujemy ziołami prowansalskimi, kładziemy plastry pomidora i plasterki oliwek i posypujemy żółtym serem :)

Piekarnik rozgrzewamy do 250 C i pieczemy ok 20-25 minut :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX