Ciasto z bitą śmietaną i wiśniami
Ciasto jest pyyyyyszne, kisiel z całymi wiśniami, śmietana i lekki wilgotny biszkopt , mniam, fajnie się kroi, ładnie prezentuje, ale należy do tych "trudnych" ciast, trudnych nie ze względu na sposób wykonania, bo robi się bardzo szybciutko, ale ze względu na to,ze trudno wytrzymać,żeby się doczekać, aż będzie dobre. Ciasto jest dobre dopiero na drugi dzień, jak kisiel i śmietana zastygnie, a ciasto namięknie. Ja robię wieczorem i na noc wstawiam do lodówki. Trzeba pamiętać,ze sok z wiśni robimy jeszcze jedną noc wcześniej! Polecam, bo warto :)
Biszkopt:
-5 jaj
-1 szkl. cukru
-1 cukier waniliowy
-1. szkl. mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
Jaja ubić z 3 łyżkami gorącej wody (3 minuty), dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać (3 minuty), dodać mąkę i proszek do pieczenia,na końcu kakao. Piec w 180 C ok 40 min, do suchego patyczka :)
-400 gram wiśni (świeże lub mrożone)
-2 łyżki cukru
-1-1,5szkl. gorącej wody
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 galaretka wiśniowa
- 2 śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-2 śmietan-fixy
Wiśnie pozbawić pestek, zasypać 2 łyżkami cukru, na drugi dzień przelać gorącą wodą, tak,żeby było 2 szklanki soku. Z tego ugotować kisiel z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. W gorący kisiel wsypać galaretkę i rozpuścić, następnie dodać do tego owoce .
Całość wyłożyć na ostudzony i przekrojony na pół biszkopt i pozostawić do wystygnięcia.
Śmietany ubić , dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fixy. Połowę wyłożyć na wiśnie, przykryć drugą połówką biszkopta i wyłożyć drugą częścią śmietany. Całość posypać kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz