Drobiowy gulasz z soczewicą

Gulasz jadła dzisiaj nasza cała rodzina ja, mąż i 13miesięczniak nasz :) Danie jest lekkie i niskokaloryczne a bardzo sycące :) Polecam, soczewica pojawiła się niedawno w naszej kuchni, ale bardzo nam smakuje :)



Składniki:
-1 pierś z kurczaka
-200 gram soczewicy czerwonej
-1 marchewka
-1 pietruszka
-2 cebule
-koperek
-3/4 litra wody
-1/2 szkl soku pomidorowego
-liść laurowy
-majeranek
-sól/pieprz
-oliwa
-kostka rosołowa własnej roboty
-susz warzywny

W garnku wlewam odrobinę olliwy z oliwek, dodać drobno siekaną cebulkę i liść laurowy, posolić i obsmażyć, marchew i pietruszkę drobno pokroić, dodać do cebuli, przyprawić majerankiem , podsmażyć, dodać opłukaną w wodzie soczewicę a na koniec wrzucić kostkę i zalać wodą. Pierś pokroić w drobniutką kostkę, obsmażyć na odrobinie oliwy i dodać do garnka . Gotować do miękkości, zalać sokiem pomidorowym i przyprawić. Na wierzch posypać koperkiem i ulubionymi kiełkami .Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX