Marchewka duszona
Bardzo uwielbiamy gotowane marchewki, pod każdą postacią, zazwyczaj jemy "ciężką" wersją, zaprawioną mąką, ale porzuciliśmy już takie jedzenie ze względu na to,ze nasz synek jada z nami, więc i my zyskujemy tym,ze zdrowiej jemy :) Marcheweczka jako dodatek do obiadu jest idealna w letnie dni, a nawet jak zrobimy za dużo to łatwo wyczarować z niej kolejne dania :)
-0,5 kg marchewki
-0,75 l bulionu
-cebula
-łyżeczka masła
-łyżeczka oleju rzepakowego
-0,5 łyżeczki słodkiej papryki
-sól, pieprz
-łyżeczka ziół prowansalskich
-0,5 łyżeczki majeranku
Do rondelka wrzucić masło i olej, dodać pokrojoną drobno cebulkę, podsmażyć, wrzucić marchewkę drobno pokrojoną w plasterki, podsmażyć, dodać zioła i przyprawy, zalać gorącym bulionem, dusić do miękkości.
-0,5 kg marchewki
-0,75 l bulionu
-cebula
-łyżeczka masła
-łyżeczka oleju rzepakowego
-0,5 łyżeczki słodkiej papryki
-sól, pieprz
-łyżeczka ziół prowansalskich
-0,5 łyżeczki majeranku
Do rondelka wrzucić masło i olej, dodać pokrojoną drobno cebulkę, podsmażyć, wrzucić marchewkę drobno pokrojoną w plasterki, podsmażyć, dodać zioła i przyprawy, zalać gorącym bulionem, dusić do miękkości.
Komentarze
Prześlij komentarz