Pita pszenna do kebaba
Pity łatwo się przygotowuje i kroi do nadzienia, Fajne jako chlebki np. do surówki, czy mięsa, jak również nadziewane wg. różnych pomysłów. Ciasto jest fajne, mięciutkie, ciasto wykorzystuję w innych przepisach, jako bułeczki ziołowe, ślimaczki, fajne i szybkie.

-500 gram mąki
-1 opakowanie suchych drożdży
-1 szklanka ciepłej wody
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
-25 m oleju
Mąkę wymieszać z cukrem i solą i drożdżami, wyrabiać powoli stopniowo dolewając wody. Ciasto ma być luźne, żeby pięknie wyrosnąć, nie należy więc podsypywać za dużo mąką. Jak będzie odstawało od ręki, miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok 30 min.
Ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, dzielimy i formujemy kulki, wielkości mniejszej niż zaciśnięta dłoń i spłaszczamy. Wykładamy na natłuszczoną blachę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w 200C ok 15-20 min. do zrumienienia, natępnie ostudzić na kratce,zeby odparowało.
Propozycje podania: jako bułka kebabowa z mięsem pieczonym w rękawie, lub jako pitka do dania z surówką :)
-500 gram mąki
-1 opakowanie suchych drożdży
-1 szklanka ciepłej wody
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
-25 m oleju
Mąkę wymieszać z cukrem i solą i drożdżami, wyrabiać powoli stopniowo dolewając wody. Ciasto ma być luźne, żeby pięknie wyrosnąć, nie należy więc podsypywać za dużo mąką. Jak będzie odstawało od ręki, miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok 30 min.
Ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, dzielimy i formujemy kulki, wielkości mniejszej niż zaciśnięta dłoń i spłaszczamy. Wykładamy na natłuszczoną blachę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w 200C ok 15-20 min. do zrumienienia, natępnie ostudzić na kratce,zeby odparowało.
Propozycje podania: jako bułka kebabowa z mięsem pieczonym w rękawie, lub jako pitka do dania z surówką :)
Komentarze
Prześlij komentarz