Burrito z kurczakiem i pico de gallo

PRZEPIS THERMOMIX

Meksykańskie smaki.fajny posmak kwaśnej limonki, soczyste mieso z kurczaka, które myślę,ze wykorzystam do innych przepisów :)
Tortille kupiłam pełnoziarniste.mąż brał burrito do pracy, więc śmiało dają rade na wyjścia :)


Skłądniki:

1.marynata:
*400 gram piersi z kurczaka
*1/4 łyzeczki pieprzu cyenne
*3 szczypty pieprzu
*1/2 łyżeczki papryki słodkiej
*1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
*1/3 łyżeczki oregano
*1/2 łyżeczki soli
*1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

2.Pico de gallo:
*10 g świeżej kolendry
*2 ząbki czosnku
*40g cebuli szalotki
*5g papryczki chilli
*300g pomidorów
*5g soku z limonki
*1/4 łyżeczki soli
*1/4 łyżeczki pieprzu
*10g octu basamicznego

3.Nadzienie:
*10 g oregano świeżego
*2 ząbki czosnku
*80g cebuli
*25 g oliwy z oliwek
*200g czerwonej papryki
*1/2 łyżeczki soli
*4 tortille pszenne
*100 g mieszanki młodych sałat
*50g śmietany 18%



Piersi kroimy w kostkę , dodajemy składniki marynaty i odstawić na 15 minut.

Pico de gallo:
Cebule, kolendre, czosnek i papryczkę chilli rozdrobnić 2 sek/obr 8

zgarnąć kopystką, dodac oliwe i dusić bez miarki 4 min/120 C/obr 1

dodać czerwoną paprykę sól i filety, przemieszać kopystką, dusić bez miarki 5min/120C/obr wsteczne/obr . 0,5

Nadzienie ułożyć na tortillach, dać sałaty, po 3-4 łyżki pico de gallo, zawinąć w rolady i podmażyć po 1 min z każdej strony podawać z kleksem śmietany.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX