Burrito z kurczakiem i pico de gallo
PRZEPIS THERMOMIX
Meksykańskie smaki.fajny posmak kwaśnej limonki, soczyste mieso z kurczaka, które myślę,ze wykorzystam do innych przepisów :)
Tortille kupiłam pełnoziarniste.mąż brał burrito do pracy, więc śmiało dają rade na wyjścia :)
Meksykańskie smaki.fajny posmak kwaśnej limonki, soczyste mieso z kurczaka, które myślę,ze wykorzystam do innych przepisów :)
Tortille kupiłam pełnoziarniste.mąż brał burrito do pracy, więc śmiało dają rade na wyjścia :)
Skłądniki:
1.marynata:
*400 gram piersi z kurczaka
*1/4 łyzeczki pieprzu cyenne
*3 szczypty pieprzu
*1/2 łyżeczki papryki słodkiej
*1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
*1/3 łyżeczki oregano
*1/2 łyżeczki soli
*1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
2.Pico de gallo:
*10 g świeżej kolendry
*2 ząbki czosnku
*40g cebuli szalotki
*5g papryczki chilli
*300g pomidorów
*5g soku z limonki
*1/4 łyżeczki soli
*1/4 łyżeczki pieprzu
*10g octu basamicznego
3.Nadzienie:
*10 g oregano świeżego
*2 ząbki czosnku
*80g cebuli
*25 g oliwy z oliwek
*200g czerwonej papryki
*1/2 łyżeczki soli
*4 tortille pszenne
*100 g mieszanki młodych sałat
*50g śmietany 18%
Piersi kroimy w kostkę , dodajemy składniki marynaty i odstawić na 15 minut.
Pico de gallo:
Cebule, kolendre, czosnek i papryczkę chilli rozdrobnić 2 sek/obr 8
zgarnąć kopystką, dodac oliwe i dusić bez miarki 4 min/120 C/obr 1
dodać czerwoną paprykę sól i filety, przemieszać kopystką, dusić bez miarki 5min/120C/obr wsteczne/obr . 0,5
Nadzienie ułożyć na tortillach, dać sałaty, po 3-4 łyżki pico de gallo, zawinąć w rolady i podmażyć po 1 min z każdej strony podawać z kleksem śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz