Chleb z ziołami
PRZEPIS THERMOMIX
Mój najlepszy przepis na chleb, najlepszy jaki jadłam, chlebekbajecznie łatwy w przygotowaniu, aromatyczny, do odrywania rękami. Najlepszy na grilla, zawsze robi ogromne wrażenie na gościach :)
POlecam!
Pięknie prezentuje się na każdym stole, u nas zaczynamy odrywac i wyjadać jeszcze jak jest ciepły :D
Składniki:
*600g mąki pszennej
*300 g ciepłej wody
*40g świeżych drożdży
* 1/2 łyżeczki cukru
*2 płąskie łyzeczki soli
*50g oleju
Masło ziołowe:
*1 ząbek czosnku
*60-80 g cebuli
*5 łodyżek pietruszki, tylko liście
*5 łodyżek bazylii tylko liście
*120 g masła
*płaska łyżeczka soli
Do naczynia dac wszystkie składniki na ciasto, i wyrobić 2min/interwał Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm
Masło: cebule i czosnek, pietruszke i bazylie rozdrobnić 8 sek/obr 5
Dodać masło i sól wymieszać 25 sek/obr 6
Piekarnik rozgrzać do 200C
Ciasto posmarować dokłądnie przygotowanym masłem i kroić w 5 cm pasy i skłądam w harmonijke i układać w tortownicy, a tortownice ustawić na blaszke bo moze wyciekać masło, niczym nie natłuszczać tortownice. Piec 25-30 min.
Polecam tu zdecydowanie dodanie świeżych ziół, suszone nei dadzą tego aromatu !
Komentarze
Prześlij komentarz