Piersi kurczaka w porach
Przegenialne, przewspaniałe, rozpływające się w ustach, uzależniające :D
Piersi sa kruchutkie, a śmietanowy sos daje mu niezwykłą delikatność. Ja podaje z ziemniaczanym puree
Składniki:
*1 duży por
*mała cebulka
*500 gram piersi, ja jak mam to daje więcej i więcej śmietanki wtedy
*40 gram masła
*szczypta tymianku
*1/2 łyżeczki vegety (własnej produkcji)
*sól, pieprz
*100 ml śmietanki 30%
*odrobina gorącej wody
*mąka do panierowania
Odciąć zielone części od porów, białe posiekać w półplasterki i podsmażyć na łyżce masła., dodać posiekaną drobniutko cebulką.
Piersi wyfiletować na cienkie kotleciki, grubsze części lekko rozbić, posypać solą pieprzem i obtoczyć w mące, podsmażyć na maśle, odłożyć do garnuszka z przykrywką.
Do miękkich warzyw dodać vegete, sól, pieprz i zalać całą śmietaną.
Na patenie wrzucać obsmażone piersi i zanużyć je w sosie, tak by były przykryte, podlać gorącą wodą i dusić pod przykrywką.
Jak sos jest mało przyprawiony lub mało gęsty, to wyjąć piersi szczypcami, przyprawić sos, dodać odrobine mąki kukurydzianej i dokąłdnie wymieszać, wrzucić ponownie piersi
Piersi sa kruchutkie, a śmietanowy sos daje mu niezwykłą delikatność. Ja podaje z ziemniaczanym puree
Składniki:
*1 duży por
*mała cebulka
*500 gram piersi, ja jak mam to daje więcej i więcej śmietanki wtedy
*40 gram masła
*szczypta tymianku
*1/2 łyżeczki vegety (własnej produkcji)
*sól, pieprz
*100 ml śmietanki 30%
*odrobina gorącej wody
*mąka do panierowania
Odciąć zielone części od porów, białe posiekać w półplasterki i podsmażyć na łyżce masła., dodać posiekaną drobniutko cebulką.
Piersi wyfiletować na cienkie kotleciki, grubsze części lekko rozbić, posypać solą pieprzem i obtoczyć w mące, podsmażyć na maśle, odłożyć do garnuszka z przykrywką.
Do miękkich warzyw dodać vegete, sól, pieprz i zalać całą śmietaną.
Na patenie wrzucać obsmażone piersi i zanużyć je w sosie, tak by były przykryte, podlać gorącą wodą i dusić pod przykrywką.
Jak sos jest mało przyprawiony lub mało gęsty, to wyjąć piersi szczypcami, przyprawić sos, dodać odrobine mąki kukurydzianej i dokąłdnie wymieszać, wrzucić ponownie piersi
Komentarze
Prześlij komentarz