Kurczak smażony w folii

Aromatyczny kurczak, w wersji z serem i light z koperkiem, podajemy ze słoikową sałatką :)
Pięknie pachnie i jest bardzo soczysty. Minusem jest to,ze ciężko go odgrzać, bo ponownie w folii już nie, tylko wtedy już rozpakowany :) Ale po usmażeniu zostawiamy w folii i sobie czeka aż np. ugotujemy kasze


Składniki:
- 2 piersi pojedyncze z kurczaka
-kawałek masła w kostce
-olej
-czosnek granulowany
-delikat do mięs
-sok z cytryny

do wersji light:
-gałązki świeżego koperku

z serem:
-1/3 dużego serka topionego
-kilka plastrów sera żółtego

folia luminiowa



Kurczaka wyfiletować i posypać przyprawami z dwóch stron, ułożyć na folii wszystko razem, tzn całą rozciętą pierś daje na porcje i to wkładam na większy arkusz razem, na filecie ułoyć plasterki masła i serka topionego, skropić cytryną i szczelnie zawinąć, tak,zeby kurczak był jaknajbardziej płaski.


wersja light:


Kurczaka dać na folię , przyprawić, skropić cytryną, ułożyć cienkie plasterki masła i gałązki koperku i zawinąć w folię.


Na patelni wlewam odrobine oleju i wkładam saszetki z kurczakiem, smaże na wolnym ogniu w trakcie przekręcająć pod przykryciem. W czasie smażenia może "syczeć" sok wylewający się na olej, należy odrobine potrząsnąć patelnią,zeby się wymieszało.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX