Lekka sałatka z pęczakiem

Świetna burza smaków, kompozycja lekka, ja podaje ja na kolacje. Kolorowa, pożywna i swietnie się prezentująca. Uczta smaków






Składniki na 1 talerzową porcje:
- kasza pęczak ok 3/4 szkl
-pierść z kurczaka pokrojona w kostke  zamarynowana w papryce słodkiej, tymianku, kurkumie, soli, curry
-kukurydza w puszce
-1/5 pomidora
-4 oliwki
-1/6 czerwonej cebuli
-trochę szczypiorku
-1/4 pomarańczy

Dressing:
-2 łyżki oliwy
-sok z cytryny
-sól, pieprz, cukier
-pesto zielone 1 łyżeczka lub mieszanka ziół
wszystko wymieszać miotełką i odstawić do przegryzienia

W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić panierowanymi kawałkami tofu


Kasze ugotować, zagotować wg proporcji 300ml wody i 1/2 łyżeczki soli, i do wrzątku wrzucić 125 g kaszy i łyżke oleju i gotować 20 min pod przykryciem. nie mieszać. Odstawić przykrytą.

Warzywa pokroić w drobna kostkę, oliwki na pół, kurczaka usmażyć.

na talerz nałożyć kasze, posypać kukurydzą i polać 1/2 dressingu, następnie dać drobno pokrojonego pomidora i oliwki, poukładać kawałki kurczaka, na koniec posypać wszystko cebulką i szczypiorkiem i polać wszystko dressingiem




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX