Szybkie ciasto marchewkowe
Ciasto lekkie, puszyste, o lekko korzennym smaku, wilgotne Szybko się robi i pięknie wyrasta :)
Dodatkowo masa z mascarpone bilansuje cynamonowy smak i orzeźwia. Genialny duet :)
Składniki:
-2 duże marchwie, ok 2 szklanek
-1 1/2 szkl cukru
-5 jajek
-2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-125 gram margaryny
-125 g masła
-łyżeczka sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
Krem:
-250 g mascarpone
-200 ml kremówki
-4 łyżki cukru pudru
masło i margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia . Mąki , proszek, sode i cynamon przesiać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jajka w całości ubić z cukrem na puszystą mase, cały czas miksować na dużych obrotach, cienką strużką dodać tłuszcze, a następnie marchewkę. Nieprzestając miksować dodać składniki sypkie, wymieszać. Na blache wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia wylać mase . Piec 45 minut w 190 c.Ostudzić
Krem mascarpone:
Wszystkie składniki muszą być zimne. Mascarpone połączyć z cukrem pudrem, ok 4 łyżek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany
Mase wyłożyć na zimne już ciasto, posypać cynamonem
Dodatkowo masa z mascarpone bilansuje cynamonowy smak i orzeźwia. Genialny duet :)
Składniki:
-2 duże marchwie, ok 2 szklanek
-1 1/2 szkl cukru
-5 jajek
-2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-125 gram margaryny
-125 g masła
-łyżeczka sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
Krem:
-250 g mascarpone
-200 ml kremówki
-4 łyżki cukru pudru
masło i margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia . Mąki , proszek, sode i cynamon przesiać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jajka w całości ubić z cukrem na puszystą mase, cały czas miksować na dużych obrotach, cienką strużką dodać tłuszcze, a następnie marchewkę. Nieprzestając miksować dodać składniki sypkie, wymieszać. Na blache wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia wylać mase . Piec 45 minut w 190 c.Ostudzić
Krem mascarpone:
Wszystkie składniki muszą być zimne. Mascarpone połączyć z cukrem pudrem, ok 4 łyżek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany
Mase wyłożyć na zimne już ciasto, posypać cynamonem
Komentarze
Prześlij komentarz