Truskawkowe ciasto na zimno

Teraz akurat nie pora na takie ciasto, ale znalazłam w zapiskach, zdjęcia w sezonie truskawkowym musze wymienić, ale ważne że przepis jest :)
Łakotki dają fajny smak, deser nie ma miliona kcal, jest pyszny i super się prezentuje :)



Składniki:
-500g sera (po 250 twarogu i mascarpone)
-1 szkl cukru
-cukier waniliowy
-1 galaretka truskawkowa
-1 czubata łyżka żelatyny
-200 ml śmietany kremówki
-350 g truskawek + ok 100g na dekoracje

Spód:
-1 opak 170 g Łakotki kokosowe
-70g masła
-garść wiórek kokosowych

na spód tortownicy kładę papier do pieczenia
Łakotki rozdrobnić, masło rozpuścić i połączyć, wsypać wiórki kokosowe, ja na oko, ok garści :) i wyłożyc dno tortownicy masą
Twaróg zblendować, dodać serki, cukier, wanilię i blendować. galaretkę z żelatyną rozpuścić w szklance wody. Truskawy zmiksować w blenderze, dodać do nich przestudzoną galaretkę z żelatyną, blendować z masą serową. zimną śmietanę ubić na bardzo sztywno i delikatnie połączyć z masą, wylać na spód i wstawić do lodówki na min 3 h , najlepiej całą noc,jak się zacznie trochę ścinać to położyć na wierzch plastry truskawek , i posypać wiórkami, albo startym na tartce batonem princessa :0



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX