Lekka pita kebab THERMOMIX

Zdrowsza wersja kebabu? a dlaczego nie, jeśli lubicie mięso schowane w bułce :) Odliczyć wyrabianie które za nas roi Thermomix to bajecznie proste :) Pity można wykorzystać tez w wielu innych przekąskach :) Można podać jako podstawa do smarowania humusu, jako pieczywo do zupy, jako pita wegetariańska z sałatką a`la grecka i pieczywo do potraw z grilla.
Pita jest bardzo smaczna, grunt to dać jej dobrze wyrosnąć :)




Składniki na ciasto:
-300 g wody
-25 g świeżych drożdży
-5g cukru
-500g mąki
-15g oliwy
-2 płaskie łyżeczki soli

Do naczynia dać wode, drożdże rozkruszone i cukier podgrzać 2min/37c/obr 2
dodać mąkę, oliwe, sól i wyrabiać 3 min/interwał

Odstawić na min 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejce, podzielić na 8 części, rozwałkować na placki, zostawić na 10 min aż urośnie ciasto i wstawić do pieca na 10 min w 240c

Farsz podstawowy:kebab
Piersi zamarynować w przyprawie do gyrosa i pociąć na cieniutkie plasterki, podsmażyć. Pokroić ogórka, pomidora,cebule w cieniutie piórka, dać kukurydze w puszce, m=sałate lodową porwaną na kawałki i nadziewać bułeczki. polać sosem.

sos czosnkowy szybki:
-2 łyżki śmietany
-2 łyżki majonezu
-czosnek granulowany
-szczypta cukru
-2 szczypty soli
Wyymieszać.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX