Schab w mleku w Szybkowarze

Schab delikatny, rozpada się pod widelcem, fajne lekkie danie mięsne na obiad , rozpływa się w ustach :)
Robi się szybko, bez nakładu pracy :) Pyk i się robi :) Schab wychodzi bardzo delikatny :)
Polecam :)


Składniki:
-0,5 kg schabu w plastrach
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
-kilka gałązek natki pietruszki
-1 szklanka mleka
-0,5 szkl wody
-1 łyżka mąki
-50 ml śmietanki 36%
-kostka rosołowa (własnej roboty)

Schab zamarynować w przyprawach, Cebule pokroić w półplastry, czosnek w cieniutkie plasterki. Schab przekładać w miseczce cebulą i czosnkiem i odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin

Na dno szybkowar wlewam olej i szybko obsmażam mięso,zeby zamknąć smak w środku, wrzucić warzywa i zalać mlekiem i wodą, dodać kostkę i gałązki całe natki pietruszki. Zamknąć szybkowar i poczekać do wydobywania się pary , gotować 25 minut, zostawić do samoczynnego otwarcia.

Całość wywaru zmiksować i zagęścić mąką, olać odrobine płynu i wymiesząc z maką i śmietanką, chwilkę gotować



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX