Szybki gulasz indyczy

Praktycznie z dwóch składników i dodatków, a bardzo smaczna opcja, często gości, gdy ilość składników lodówce jest ograniczona, a pomimo tak małej liczby potrzebnych rzeczy smak jest bardzo dobry :)

A więc przekonać się warto co można zrobić z indyka i cebuli :)


Składniki:
-0,5 kg fileta z indyka
-2 cebule dość małe
-2 łyżki masła
-łyżka mąki
-sól, pieprz, czerwona papryka

Filet kroimy w dość dużą kostkę , nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki, może być na noc :)
PO min 20 min.  do garnka w którym będziemy robić gulasz włożyć masło, rozpuścić, ale żeby nie przypalić i wrzucić indyka, smażyć, ale chwilę nie rusząć miesa, niech zamknie smak w środku i przełożyć z drugiej strony.
Chwilkę smażyć, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, i smażyć chwilkę, aż się zeszkli, zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie. Po tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła , dodać łyżkę masła i chwilę rumienić, dodać do sosu energicznie mieszając, chwilkę podgotować i gotowe :)

             


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos koperkowy na ciepło THERMOMIX

Krupnik THERMOMIX

Genialne szybkie bagietki THERMOMIX